Gdy chcesz zrobić na swoim telefonie, tablecie lub komputerze, coś ważnego, Twój sprzęt musi sprawdzić, czy Ty… to naprawdę Ty (a nie jakaś postronna, obca osoba lub nawet twój kolega). Nazywamy to autoryzacją.

Treści gromadzone na naszych urządzeniach i w witrynach, muszą być prywatne, a więc Twój telefon, tablet lub komputer musi sprawdzić czy jesteś właściwą osobą, aby z nich korzystać. Gdy się upewni, że to naprawdę Ty, wówczas pozwoli Ci wykonać takie działania, jakie chciałeś. Przecież nie chciałbyś, by do Twoich kredytów w grze miał dostęp inny użytkownik prawda?

Wiele aplikacji i witryn ma specjalne sposoby sprawdzania czy Ty to Ty. Na przykład, aby zrobić przelew na konto, Twoje urządzenie najpierw poprosi Cię o specjalny kod, a dopiero później – tylko po podaniu przez Ciebie właściwego kodu – przeleje pieniądze.

Są też takie strony internetowe, które sprawdzają czy na pewno wchodzi na nie człowiek, a nie program (np. bot) – wówczas mogą wyświetlić obrazki i poprosić Cię o wskazanie konkretnych, np. takich na których znajdują się motory[1].

Inne apki, z których korzystasz, na przykład na komputerze, będą połączone z Twoim telefonem. Co to oznacza? Gdy będziesz chciał uruchomić je na komputerze poproszą Cię, być wpisał lub wybrał na swoim telefonie liczbę, którą wyświetli komputer.

Jeszcze inne poproszą Cię o specjalne, tajne i sekretne hasło, które ustaliłeś wcześniej (wiesz przecież, że sekretów nikomu nie można zdradzić, prawda?).

Zobacz, istnieje wiele sposobów na sprawdzenie tożsamości użytkownika. Autoryzacja jest więc dbaniem o bezpieczeństwo, by z Twojego sprzętu korzystały tylko osoby do tego uprawnione.


[1] Mamy tutaj na myśli oczywiście CAPTCHA, czyli Completely Automated Public Turing test to tell Computers and Humans Apart pozwalający zweryfikować czy daną czynność w sieci wykonuje człowiek czy program/maszyna/bot. Przeczytasz o nim w haśle pod literą „C”.

Translate »